Biblioteket

Här hittar du inlägg om olika terapier, forskning och tips.

Välj vad du vill läsa om


Psykodynamiskt orienterat samtal, PDT

Vid ett psykodynamiskt orienterat samtal fokuserar man inte bara på hur ett visst problem uppstått utan även hur det fortlever genom hur man tänker och agerar.

Upptäcka och uttrycka känslor

Viktigt är att få hjälp att upptäcka och uttrycka de känslor som är förknippade med hur man haft det, och fortfarande har det.

Det kan vara utmanande att våga visa såväl sorg som ilska, och samtidigt upptäcka den frihet detta innebär i det fortsatta livet här och nu. En självklar konsekvens av detta är intresset för att förstå och utveckla sina relationer i livet nu.

Våga vara ärlig i en trygg miljö

Ofta innebär kontakten med terapeuten en möjlighet och en trygg plats att våga vara ärlig med hela sig och sin värld. Ett mod som sedan kan prövas utanför terapirummet och innebära nya förhållningssätt som då har sin grund i en känslomässig trygghet.

Det finns många gamla föreställningar att detta arbetssätt skulle innebära en passiv och icke vägledande terapeut. Det gäller ofta inte längre utan terapeuten är en engagerad part i samtaltet.

Ger en fördjupad tillit till sig själv och andra

Forskningen har visat att detta arbetssätt är effektivt för att komma tillrätta med ett antal problem och  att det kan leda till djupgående förändring. Sättet att arbeta förenar känslomässig utveckling och trygghet med kognitiv förståelse och vänder sig på så sätt till den hela människan och att hitta en fördjupad tillit till sig själv och andra.

Mindfulness och meditation

Övningar för ökad närvaro —  Mindfulness och meditation

Mindfulness är ett begrepp som blivit populärt under senare år som konsekvens av att det blivit en accepterad del av psykoterapeutisk behandling.

Det är egentligen inte en metod i sig utan ett förhållningssätt som behöver vara en del av andra sätt att arbeta.

Att i stunden vara närvarande med sin egen upplevelse

Begreppet betyder att utan värdering, önskan att bli av med eller behålla, närvara med intresse och öppenhet i det som i stunden är ens egen upplevelse här och nu.

Ett vanligt sätt att odla denna förmåga hos sig själv är genom meditation. Det finns olika sätt att meditera på till exempel enligt Zen. Det innebär närvaro i andningen som ankare i stunden och med ett accepterande icke fasthållande förhållningssätt till tankar, känslor, minnen och förhoppningar.

Leder till fördjupad kontakt med såväl sig själv som andra

Att vilja ha sig själv som man är i stunden leder till utveckling och fördjupad kontakt med såväl sig själv som andra.

Förhållningssättet är också en självklar integrerad del i hur vi arbetar också med andra metoder

KBT — kognitiv beteendeterapi

I kognitiv terapi arbetar vi tillsammans med att förändra dina negativa tankemönster, så du skall kunna se dig själv och omvärlden med nya ögon

Förändrar tankemönster också genom att förändra beteendet

KBT är en interaktiv terapi, där vi tillsammans utforskar dina tankesätt och reaktionsmönster.

Testar nya alternativ i verkliga situationer

Du lär dig fundera över nya alternativ och testa dem i verkligheten. Du arbetar alltså med både tankearbete och beteendeförändring. Målet är att förändra ditt mående, uppnå ett bättre psykiskt välbefinnande och minska lidandet.

KBT startar med problemet här och nu

KBT passar för till exempel låg självkänsla, ångest, depression och fobier. Under KBT-terapi och coachning kan ämnen komma upp som sedan lämpar sig för att fortsätta med i psykodynamiskt inriktade samtal.

Hur fungerar Gestaltterapi?

I Gestaltterapi arbetar man kreativt och skapande med att hjälpa individen till större kontakt med sina känslor.

Fokus ligger på situationen här och nu och såväl det som varit som det som eventuellt fruktas eller hoppas på i framtiden, förs in i rummet och bearbetas i nusituationen.

Avsluta gamla situationer och gå vidare i livet

Mycket fokus ligger på att våga gå i kontakt med vad man känner och verkligen behöver för att på så sätt avsluta gamla situationer och gå vidare i livet.

Aktivt och väglett arbetssätt

Arbetet är aktivt och terapeuten är vägledande på ett tydligt sätt. Mycket av det som på senare tid blivit del av Mindfulness och ACT är naturligt en del av Gestaltterapins arbetssätt.

Hur vi arbetar med personlig utveckling och psykoterapi

Man behöver inte må dåligt för att söka terapi och personliga utveckling.

Det är ofta inte så stor olikhet mellan samtal för personlig utveckling och individualterapi, men motivationen handlar kanske mer om att vilja komma vidare med sitt liv än att må dåligt.

Det kan handla om att man känner sig sitta fast och inte få uttryck för sin kapacitet, eller att man inte hittar sin väg vidare.

Tillsammans kan man då undersöka vad för eventuella farhågor som står i vägen eller brist på medvetenhet och klarhet som hindrar. Då ökar förmågan att skapa nya möjligheter.

Många går i samtal utanför remissystemet inom Region Skåne för att de själva vill styra över sin kontakt och vägarna till sin utveckling.

Du är välkommen till oss utan att behöva remiss från sjukvården.

Vår kunskap om personlig utveckling och terapi är lång. Tillsammans har vi arbetat i många år, och det utgör en garanti för att vi ska kunna möta dig med dina frågor på ett bra sätt.

Vi arbetar med att förena kunskaper från olika metoder och teorier om personlig utveckling för att på bästa sätt kunna möta våra klienters olika behov.

Vi anpassar metoderna till dina behov

Det betyder att vi har djupa kunskaper inom ett flertal behandlingsmetoder som vi använder i arbetet tillsammans med dig. Det betyder i praktiken att vi försöker anpassa metoderna till dig och inte dig till metoden!

Relationen och mötet är det bärande

Ofta använder vi i flera sätt att arbeta. Därför kallar vi det integrativt. Det som alltid finns som grund är att vi ser relationen och mötet med dig som det bärande. Till det kommer metoder. Men metoder är inte tillräckligt enligt vårt sätt att se på psykoterapi.

Vi arbetar med

Om du tittar i menyn ovan under ”Hur vi arbetar”, så hittar du mer fylliga beskrivningar av de arbetssätt vi erbjuder.

Följ oss på Instagram

För tillfället så är Instagram vår primära kontaktsätt med er där ute. Så därför lägger vi regelbundet ut något som förhoppningsvis kan bli till lite reflektion och kanske inspiration för dig under dagen. Så följ oss därför på Instagram eller på hemsidan.

Flanera, sinnenas ”måltid”

Pröva en stund att gå som ett litet barn. Låt intresse och nyfikenhet påverka vägen. Då blir den inte en raklinje mot ett mål. Massor av krokar uppstår.  Blir målet och resultatet för viktigt förlorar vi mycket av vägen. Det gäller även livet.

Vi är på resa tillsammans

Likheterna mellan oss är långt större än olikheterna. Förhoppningsvis har terapeuten i stunden ett större lugn och en god kunskap med sig på färden. Men vi är ytterst två människor som tillsammans kommer att påverkas och förändras av vår gemensamma resa.

Som behandlare har vi anledning att många gånger känna tacksamhet till våra klienter. De har fört oss ut på resor som vi annars inte hade kommit på. Därigenom har vi också mött sidor av oss själva som kanske annars varit omedvetna om. Tillsammans har vi ibland blivit mognare och ödmjukare inför det som vi annars inte hade mött och känt igen i oss själva.

I livets speglingar ser vi oss själva på ett sätt som ger möjlighet till ökande omtanke och gemenskap.

Terapi över lång tid kostnadseffektiv för samhället. 

Efter socialstyrelsens förslag till behandling för ångest och lättare depressioner  med läkemedel, elchocker och KBT går diskussionens vågor höga. Här ett viktigt bidrag från sr. 

http://t.sr.se/2mrqeuY

Från: Intensive short term dynamic psychotherapy

Is it lying or bullshit?
The psychoanalyst Wilfred Bion once said that the person who is most aware of the truth is the liar. Why? The liar must think constantly about the truth since he is trying to say its opposite. To lie effectively, he must remain constantly aware of the truth he lies about.
While lying is a clear problem today in political processes around the world, another problem is actually more pernicious and dangerous: bullshit. The philosopher Frankfurt several years ago wrote an important book, On Bullshit. In his book, he pointed out the difference between lies and bullshit. The liar is false, but the bullshitter is a phony. Whereas the liar says the opposite of the truth and remains aware of it, for the bullshitter, the truth is irrelevant. He does not say the opposite of a given truth; he doesn’t care what the truth is. In this sense, bullshit, the disregard of the truth and treating it and reality as irrelevant, is far more dangerous to a society and democracy than lies.
In therapy, if the patient consciously lies, the therapist must point this out and address the feelings and facts the patient tries to ward off through conscious lying. If this lying does not remit, the therapist has to terminate the therapy since it requires a dedication by both therapist and patient to face the truth.
Notice here that I am referring to conscious lying. All defenses are unconscious lies we tell ourselves to avoid the pain in our lives. But we don’t realize we are lying to ourselves. We don’t see the lies we tell ourselves. And that is where a therapist can help us become conscious of the lies we don’t see.
What about conscious lying in society? Researchers found last year that a significant percentage of items on both right wing and left wing sites in the U.S. were lies. Lying has become so frequent in our political discourse that the need for fact checkers has arisen. In response to this new institution, a new lie has appeared: “fact checkers are liars too.” Then we got a new lie on top of that: “facts don’t exist.” Then a further lie: “we are in a post-truth era.” Falsehoods are relabeled as “alternative facts.”
Let us not forget that claims such as “facts don’t exist” or “we are in a post-truth era” are self-contradictions. The claim that we are in a “post-truth” era is itself a truth claim. All statements are statements about the nature of reality. Thus, the attempt to deny that there is a truth is not just a philosophical claim; it is a political act. “If there is no truth, your opinions are not true, and, thus, they can be thrown away and dismissed. I no longer need to engage in dialogue with you.” But, to be clear, the claims that “facts don’t exist” or “we are in a post-truth era” are themselves lies.
When lying is constant, democracy is no longer possible. If we can no longer agree on the facts, we have no basis for the exchange of ideas that political discourse is based upon. When our opinions no longer refer to a shared body of truth, we can no longer make decisions based upon shared facts. As a result, democracies can devolve into fascism, the attempt to use violence to impose a decision since a democratic process can no longer reach one.
Why does the bullshitter treat the truth as irrelevant? If he can convince people that all other views are lies or “fake news,” he becomes the arbiter of the truth. He is not concerned with the truth, per se, he is concerned with having control over what is considered the truth. In other words, this political dictatorship over the truth is an act of violence against the truth as reality. 
Ordinarily, truth and reality are considered something other than our opinions and thoughts. Our thoughts attempt to grasp reality, but reality will always be more complex than our ideas. Just as the photo of your house is not the house; our thought is never the same as the reality toward which it points. 
Thus, we are always comparing our thoughts with reality so that we can refine our thinking. But this requires facing the frustration and hard work that results when we find the ways our thoughts are not matching reality. Then we have to change the way we think and perceive. And to grow in the subtlety of our thinking, our relationship to reality is essential.
In contrast, the bullshitter regards reality as irrelevant. For him, his thoughts do not point to reality because they are a substitute for it. Dialogue with others is not necessary since he already knows what he “thinks.” Reading, research, and expertise are not necessary because his thoughts are a substitute for a relationship to reality. For him, “alternative facts” replace real facts. 
Now he faces the question of how to convince others that his internal reality can be a substitute for external reality. Using the knowledge gleaned from the psychological literature, the bullshitter knows that if lies and bullshit are repeated enough, that’s what we will remember. Having heard it enough, we will recall it first, and then regard it as the truth rather than a lie we swallowed multiple times. 
By taking the role of the one who calls others “fake news” purveyors, the bullshitter becomes the “truth teller” who assassinates the truth. Killing off opponents as supposed “liars,” he intimidates others into silence. Over time, establishing a political dictatorship over the truth, his psychological violence on the truth paves the way for the political violence of fascism.
This pattern has played out many times in many cultures across the world. Yet no matter how many times bullshitters have claimed the truth was irrelevant, the truth keeps showing up. It is the truth they fear.